Hogy neked is legyen végre egy jó önéletrajzod.

Az 5 legfontosabb készség a szuper önéletrajzodhoz

2016/04/23. - írta: notbadcv

notbadcv_5_tulajdonsag.jpg

Ha végignézed a legnagyobb álláskereső portálokon feladott hirdetéseket, egy idő után mintákat, ismétléseket figyelhetsz meg bennük. Ha elhagyod a szakmai elvárások szekciót és a tulajdonságok listáját böngészed, mintha minden cég ugyanazt a munkatársat keresné, függetlenül attól, hogy hentesről, vagy pénzügyi csoportvezetőről beszélünk.

Szó sincs arról, hogy elvesztették volna a kreativitásukat ezen a téren és egymást másolnák. Inkább arról van szó, hogy a mai átlagos cégkultúrában kialakult egyfajta karakter, aki kifejezetten kedvelt és keresett. Legyen szó multiról vagy kkv-ről (kis- és középvállalkozás), az alábbi öt tulajdonsággal/készséggel jelentős előnyre tehetsz szert az álláskeresésnél. Azt is megmutatom, hogyan:

1. Megbízhatóság:

Elég nyilvánvaló, és gondolom, téged sem lepett meg, hogy a lista elejére ez a tulajdonság került. Hiszen ki ne szeretné, ha megbízhatónak tartanák? A cégek majdnem minden esetben feltüntetik elvárásként, mégis alig van álláskereső, aki ténylegesen foglalkozik ennek a kiemelésével az önéletrajzában. Ha te egy gondolatjellel hozzáadod, és kicsit személyre szabod, máris kitűnhetsz egy aprósággal a tömegből. :)

Mit jelent: Itt arra kíváncsiak, hogy a vállalt feladatokat időben teljesíted-e, képes vagy-e felelős döntéseket hozni és bízhatnak-e benned a cég képviselőjeként (ha elutazol valahova, helyettesítesz valakit vagy részt veszel egy tárgyaláson).

Hogyan indokold: Írj le egy esetet egy-két mondatban, amikor egy összetett, bonyolult/számodra eddig ismeretlen feladatot elvállaltál és x idő alatt befejezted, vagy hogy pl. a főnököd/kollégád szabadsága alatt ezt meg ezt átvetted tőle, esetleg írj a céges utazásaidról, komolyabb jóváhagyási vagy döntési jogkörödről.

2. Rugalmasság:

Mit jelent: Láttam már úgy is leírva, hogy „változások menedzselése”. Magyarul: hogy bírod a változásokat, képes vagy-e új környezethez, új emberekhez alkalmazkodni. Minden egyéb képességgel összefügg és nem is tudok olyan szakmát, ahol ne lenne nélkülözhetetlen.

Hogyan indokold: Nagyszerű példa, ha átkerültél egy másik osztályra, vagy kineveztek új pozícióra az előző munkahelyeden. Pályakezdőknek a többféle sikeres gyakorlat vagy önkéntes munkavégzés egy jó példa. Bevezettek egy új számlázási programot és te tanultad meg legelőször? Te vezetted az új honlapra való átállást? Meséld el – hidd el, a cégek pont ezekre kíváncsiak.

3. Kiváló kommunikációs készség – szóban és írásban!

Mit jelent: Szeretnék tudni, hogy teremtesz kapcsolatot emberekkel, hogy kezeled a hivatalos és kötetlen helyzeteket. Be tudsz majd illeszkedni a közösségbe és az ügyfelekkel is megy majd a kapcsolattartás? Nyert ügyed van!

Hogyan indokold: Rossz hírem van – ezt már a felvételi folyamat során eldöntik rólad, bármit is állítasz magadról. Ahogy megfogalmazod a kísérőleveled, ahogy bemész és kommunikálsz az állásinterjú során – ezekből ítélnek meg. Fordíts elég időt a pályázati anyagod megírására és az interjú elpróbálására (értsd ezen a telefonos interjút is!). Figyelj a helyesírásra, a szóhasználatra, legyél érdeklődő. A jó benyomás mindennél többet jelent.

4. Problémamegoldó képesség – motiváció.

Mit jelent: Nem véletlenül írtam őket egymás mellé – az új munkahelyeden fontos, hogy együttműködő legyél, és minden felmerülő probléma esetén lássák, hogy felelősségteljesen gondolkozol a megoldásán, még akkor is, ha nem sikerül. A suliban strébernek neveztek, mert sokat agyaltál egy feladaton? Itt nem fognak.

Hogyan indokold: Írj le egy esetet, amikor te oldottál meg egy problémát, vagy részt vettél egy nagyobb, átfogó javaslat kidolgozásában. Ide vonatkozik az is, ha pluszmunkát vállaltál, vagy továbbképzésen vettél részt ilyenkor írd meg azt is, hogyan hasznosítottad később az itt megszerzett tudást).

5. Priorizálás – strukturált gondolkodásmód:

Mit jelent: Ez a készség ritkán szerepel az álláshirdetésekben, annál előnyösebb helyzetbe kerülhetsz, ha megemlíted az önéletrajzodban. Azt jelenti, hogy képes vagy jól beosztani az idődet és különbséget tenni a sürgős és fontos feladatok között. Vagyis rend van a fejedben és időben végzel a dolgaiddal.

Hogyan indokold: Először is: ha felhívnak telefonon, emlékezz a cégre, és a megpályázott állásra :). Az interjúra pontosan érkezz, vidd a nyomtatott cv-d magaddal és tudj a lehető legtöbbet a cégről. Ha korábban sok, különféle feladattal foglalkoztál (többek között vezetői asszisztensekre vagy irodavezetőkre jellemző), jó példa lehet ebből néhányat felsorolni az önéletrajzban vagy a kisérőlevélben.

Tetszett a cikk? Írd meg a tapasztalataidat, kíváncsian várom!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://notbadcv.blog.hu/api/trackback/id/tr468657592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.04.24. 15:03:55

Ha annyiszor kapnék 1 forintot amennyiszer ilyesmiket olvastam, hallottam már olyan gazdag lennék hogy munka sem kéne ...

notbadcv 2016.04.24. 15:27:53

Ezt a blogot hobbiból írom olyan embereknek, akik hasznosnak találják, vagy szeretnének fejlődni ezen a téren.

Ha úgy érzed, hogy neked nincs rá szükséged, természetesen lehetőséged van más, releváns oldalakat felkeresni.

neo001 2016.04.24. 17:30:30

önélatrajZhoz!
Szerintem a helyesírás is fontos!
süti beállítások módosítása
Első Hello World!